< Tilbake til Lund Vest Sonboliger

En amerikansk drøm i Spydeberg

Fotograf Siw Pessar og ektemannen Joseph flyttet tilbake til Norge i fjor etter tolv år i USA og ville finne et sted der det var godt for barna å vokse opp samtidig som det var relativt sentralt. På Lund Vest i Spydeberg fant de tilværelsen de drømte om.

– I USA bodde vi i både New York og Miami, men selv om det kan være fint å bo i en stor by, er det også stressende og dyrt. Da vi skulle flytte til Norge drømte vi om et sted der vi kunne senke skuldrene og ha det fint med barna våre, men som samtidig lå slik til at vi enkelt kunne oppleve storbygleder som konserter, restauranter og seriøs shopping. Det fant vi i Spydeberg.

Akkurat passe stor

Spydeberg og området rundt har for alvor blitt oppdaget de siste årene på grunn av sin gunstige beliggenhet. Vakre, landlige omgivelser kombinert med kort reisevei til både Oslo og svenskegrensen har ført til at stadig flere har fått øynene opp for det området har å tilby.

– Jeg trives kjempegodt i Spydeberg fordi det er stort nok til at du ikke møter de samme menneskene på butikken hele tiden, men lite nok til at du føler at du er en del av noe – etter så mange år i store byer har jeg lært meg å sette pris på tryggheten og fellesskapet på mindre steder. Det er jo ikke som om vi mangler noe heller, vi har spisesteder, butikker og et bra kulturtilbud. En annen ting jeg setter stor pris på, er at det er så gode turmuligheter så å si rett utenfor inngangsdøra.

Både Siw og mannen jobber som bryllups- og portrettfotografer og lurte på hvordan det ville gå å skulle livnære seg av dette på et såpass lite sted. Det viste seg å være en grunnløs bekymring.

– Det er ikke noe problem i det hele tatt, sier Siw. – Vi har jo bil og er aldri mer enn en halvtime til tre kvarter unna oppdragene våre. Og det er ikke mer enn det vi måtte regne med i både Miami og New York der det virker som om det er rushtrafikk døgnet rundt. I tillegg er kontor- og studioleie veldig mye rimeligere, smiler hun.

FAMILIENS GODE VALG: Siw og familien trivdes godt i utlandet, ​​​​men brikkene falt på plass da
​​​​​​​de flyttet til Lund Vest i Spydeberg.

Husdrømmen

Å flytte inn i et nytt hus er drømmen for mange fordi du står fritt til å innrede det som du vil og skape husets sjel. Likevel er det noen som opplever at boligen ikke lever opp til forventningene fordi den har feil og mangler som det flotte prospektet ikke fortalte noe om.

– OK, det er kanskje litt forventet at jeg skal si det, men jeg er altså ekstremt godt fornøyd med oppfølgingen jeg har fått fra Bakke. Det er jo alltids ett og annet som skjer med helt nye hus – de skal på en måte gå seg litt til – og da er det desto viktigere at de raskt og ryddig retter opp i ting som oppstår. I så måte kan jeg ikke få fullrost Bakke og spesielt vår mann Nikolai, nok. Som et eksempel kan jeg nevne at vi hadde et lite problem med en dør som ikke ville lukke seg skikkelig. Jeg sendte en e-post i ellevetiden på kvelden og morgenen etter var de på plass for å fikse den før ungene gikk på skolen!

Apropos barna, du flyttet jo tilbake til Norge med to barn på 10 og 15 år. Hvordan har det gått?

– Vi var litt nervøse for hvordan det skulle gå, spesielt for jenta vår på 15 som skulle rett inn i tiende klasse. Det er jo en veldig sårbar alder, men vi ble positivt overrasket over hvordan hun ble tatt imot både av skolen og av klassekamerater. Jeg har inntrykk av at skolene i området har et godt og inkluderende miljø, noe vi som foreldre er veldig glade for. Tiåringen er jo litt enklere sånn sett og har også funnet seg godt til rette med mange nye kamerater i nabolaget.

GOD FØLELSE: At boligene på Lund Vest er så lyse og trivelige synes Siw var et stort pluss.

Gode naboer

Siw og familien var de femte som kjøpte hus på Lund Vest, og flyttet inn i februar. Da hadde de allerede bodd i flyttekasser i Spydeberg siden august året før for at barna skulle få begynne på skolen når skoleåret startet.

– Det var jo litt kjedelig å vente på at huset skulle bli klart for oss, men det var jo vårt valg å flytte hit for tidlig. Og det var vel verdt ventetiden, for huset er jo kjempelekkert! Lyst og fint og skikkelig bygget i tre med panel og flott parkett. Da vi bodde i USA måtte vi teipe rundt dører og vinduer om vinteren for å holde varmen, mens vi her greier oss med varmekabler og en koselig peisovn. At hagen var ferdig med gress og innkjørselen var asfaltert, bare forsterket inntrykket av at vi hadde valgt riktig.

Et godt nabolag er viktig for både store og små, og det er ifølge Siw noe de har fått på Lund Vest bare i løpet av de korte månedene de har bodd der.

– Jeg må jeg få lov til å skryte litt av naboene mine, for det bor jo bare hyggelige folk her! Vi hjelper hverandre og har det sosialt sammen, og har faktisk vår egen Facebook-side der vi legger ut ting og tang, alt fra invitasjoner til grillkvelder og forespørsler om barnepass. Det er utrolig deilig å ha det slik at du bare kan stikke innom naboen om det er noe du har glemt å handle.

Familievennlig er i det store og hele et stikkord når det gjelder Lund Vest. Barnehagen ligger bare to minutter i trivelig trilletempo unna, noe som både hjelper småbarnsforeldrene å få bringe/hentelogistikken til å gå opp og gjør at barna får gå sammen med vennene de har der de bor.

– Nå er mine barn over barnehagealder, men jeg ser jo hvor viktig det er for de som har barn i den alderen. Ikke noe stress med kjøring og levering, og skulle man ikke rekke det, kan alltids en nabo ta med seg barnet hjem når de henter sitt eget. Jeg tenker Lund Vest er det perfekte stedet for både voksne og barn. For oss er det i alle fall svaret på drømmen vi hadde i USA.

ATTRAKTIVT: Lund Vest har blitt et populært boligområde etter at de første beboerne flyttet inn ved årsskiftet.

Faktaboks:

Lund Vest
Her er litt fakta om eneboligen til Siw og familien:

Boligen
138 kvm BRA (109 kvm P-rom)
3 soverom
2 flislagte bad
Utvendig og innvendig bod
Hvitmalt trepanel
Hvitpigmentert parkett
Mulighet for Husbankfinansiering
Nøkkelferdig med hvitevarer, peisovn, sentralstøvsuger, gressplen og asfalt

Beliggenhet
Spydeberg sentrum: 1,5 km
Oslo: 50 km
Ny 4-felts vei åpner i 2019
Gode kollektivforbindelser med togstasjon i området
Barnevennlig
Barnehage kun et steinkast unna boligene

Lund Vest har blitt et populært boligområde etter at de første flyttet inn ved årsskiftet, og det er i dag kun noen få eneboliger igjen til salgs. Bakke AS har akkurat ferdigstilt et rekkehusprosjekt, hvor samtlige av boligene har fått nye eiere. Det skal i tillegg bygges to lavblokker på Lund Vest, med tjuefire leiligheter i hvert hus. Her er salget godt i gang. For den som ønsker å bygge boligen selv, tilbys også selvbyggertomter på trivelige Lund Vest.

< Tilbake til Lund Vest Sonboliger